Hoofdinhoud

We moeten dringend op weg naar klimaatbestendige, circulaire en energieneutrale steden -en de urgentie neemt snel verder toe. Tegelijkertijd staan we in het stedelijk gebied ook voor andere opgaven: meer woningen, meer aandacht voor een gezonde en sociale leefomgeving, en zorg voor de biodiversiteit. Grote en complexe uitdagingen, die een samenhangende én gezamenlijke aanpak vragen. Radicale vergroening brengt de oplossing van een aantal van deze opgaven dichterbij. In de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad slaan verschillende partijen de handen ineen.

Strategische doelen

  • Klimaatadaptatie: 5 graden koeler tijdens hitteperiodes, water wordt afgevoerd in de grond om wateroverlast te voorkomen.
  • Biodiversiteit: kernbiotopen beschermd en verbonden, hoge kwaliteit voor bestaande en nieuwe woonwijken.
  • Gezondheid: groene stad ondersteunt een gezonde leefstijl, waardoor leefstijlgerelateerde problemen verminderen en gezondheidsverschillen afnemen.

 

Anne Koning

,

Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland

“Juist in de steden hebben we diverse opgaven in Zuid-Holland: steeds meer mensen willen hier prettig wonen, werken en recreëren. Om de schaarse ruimte groen en gezond in te richten is een gezamenlijke aanpak belangrijk.”

Portret van Anne Koning tegen een wazige achtergrond

Lodewijk Hoekstra

,

Oprichter NL Greenlabel

“Het is mijn ambitie om de waarde van groen in de leefomgeving te verdubbelen in 2030. Daarom moeten we nu met zijn allen aan de slag.”

Lodewijk Hoekstra kijkt lachend de camera in

Daphne Teeling

,

IVN Regiodirecteur Zuid-Holland en Zeeland

“We sluiten ons doordeweeks op in werkomgevingen die helemaal niet fijn zijn, om in het weekend te ontspannen in het groen. Hoe fijn zou het zijn als we dagelijks meer contact met een natuurlijkere omgeving kunnen hebben, want van jong tot oud worden we fijnere, creatievere, gezondere en socialere wezens in zo’n omgeving.”

Daphne Teeling zit tegen een boom en kijkt de verte in

De partners

Provincie Zuid-Holland
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Gemeente Alphen aan den Rijn
Gemeente Dordrecht
Gemeente Leiden
Gemeente Rotterdam
Staatsbosbeheer
Alles is Gezondheid
IVN (Instituut voor Natuureducatie)
GGD Haaglanden
Wageningen University &  Research
Naturalis Biodiversity Center
NL GreenLabel

Nieuws