Hoofdinhoud

Scholieren van Dordtse en Haagse scholen gingen deze week respectievelijk het centrum van Dordrecht en Duindorp in om inspiratie op te doen voor het vergroenen van deze buurten om vervolgens zelf plannen te bedenken. In Duindorp kwamen de jongeren samen in een buurtcentrum, waar de bewoners meer dan bereid waren ook wat input te geven. Daardoor realiseerden de jongeren zich dat niet alles wat je bedenkt, in de praktijk zomaar kan of werkt. “Als je in deze wijk een groenstrook maakt, ligt het binnen de kortste keren vol met afval.”

Voor het Dordtse Statenplein gingen de ideeën zowel de hoogte in – met een groene pergola – als de diepte. “Een groepje had een verdiept gedeelte bedacht waar kinderen kunnen spelen in het groen, maar waar ook optredens konden plaatsvinden”, vertelt Floris de Boer van Young Innovators. Belangrijk, want de gemeente Dordrecht had de leerlingen meegegeven dat het plein na de vergroeningsslag nog steeds multifunctioneel moest blijven. “Ik vond het onderwerp erg actueel en ook heeft het veel te maken met jongeren, omdat het Statenplein toch de plek is waar zij ook heen gaan in de stad”, aldus scholier Lara na afloop.

Twee jongeren nemen met hun telefoon een filmpje op op het Dordtse Statenplein. Ze staan op het plein met op de achtergrond winkels en een fontein.

Young Innovators

De gemeenten werken vanuit de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad samen met andere overheden, kennis- en groenpartners aan het groener en gezonder maken van steden. Het ‘Young Innovator’ programma is een van de manieren om jongeren bewust te maken van het belang hiervan. Eerder al bogen ook leerlingen van Rotterdamse scholen zich over een casus: het vergroenen van het drukke Eendrachtsplein.

 

Een jongere laat een maquette zien van halfronde bebouwing met een persoon ervoor
Jongeren bouwen zittend aan tafel een maquette van een pergola
Jongerern presenteren elkaar hun idee├źn voor het Dordtse Statenplein met hun maquette