Hoofdinhoud

HALVE OPLOSSINGEN? DAAR DOET HIJ NIET AAN. Als kwartiermakend ambassadeur van de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad denkt Lodewijk Hoekstra groot. “Want grote problemen, vragen om grote dromen.” Hoekstra werd bekend als tv-tuinman, streeft met zijn bedrijf NL Greenlabel naar een meetbaar duurzame samenleving en is een van de boegbeelden van de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad, waarin wordt gewerkt aan het radicaal vergroenen van alle Zuid-Hollandse steden. “Best bijzonder, want ik woon helemaal niet in Zuid-Holland”, aldus Hoekstra. “Maar aan een provincie die zo vooruitstrevend is op dit gebied, verbind ik me graag.” Wat hem vooral zo aanspreekt, is de ruimte die hij en collega-ambassadeur Daphne Teeling van IVN Natuureducatie hebben om simpelweg te doen wat nodig is. Hoekstra: “Er wordt ons gevraagd: Wat wil je doen en wat heb je daarbij nodig? En vervolgens krijgen we daar ondersteuning bij. Die houding is waanzinnig. Er wordt gezocht naar wat het krachtigst is. Daar word ik heel blij van.”

 

“WE WILLEN RADICAAL VERGROENEN. Ik vind het belangrijk om concreet te maken wat dat betekent. Hoeveel hectare is dat dan? Hoe kunnen we het SMART maken? Meetbaar maken geeft inzicht, helpt om doelen te formuleren en te kijken hoe succesvol je bent.” Niet voor niets is Hoekstra binnen de Groene Cirkel een van de kartrekkers bij het ontwikkelen van een toolbox voor gemeenten, met daarin alle subsidies, labels en instrumenten om vergroenings- en verduurzamingsinspanningen meetbaar te maken.

De Groene Cirkels bestaat dit jaar tien jaar. In die tijd is er veel gebeurd. “Tien jaar geleden was niemand met groen bezig en inmiddels staat het op veel plekken bovenaan de agenda”, aldus Hoekstra. “Het gaat hard, er is een soort stille groene revolutie gaande. Gelukkig, wat groen is heel lang onderbelicht geweest, zeker in relatie tot gezondheid.”

 

“HOE HET ER OVER TIEN JAAR UITZIET? Ik hoop dat we dan kunnen zeggen: we did it! Dat iedereen is aangehaakt, we een goede aanpak hebben binnen de provincie én daarbuiten als het gaat om groene, gezonde, duurzame steden. Ik zie een enorme, duurzame speeltuin voor me waar alles wat op de schop moet, onderdeel van wordt. Ook alle nieuwbouw. Dán krijg je schaalgrootte, dán kan je in de praktijk aan de slag. Anders blijf je alleen maar praten. Je moet een grote, stevige ambitie neerzetten en gewoon gaan, terwijl je gaandeweg aan de knoppen draait en het wiel uitvindt.”

 

“GROEN IS NIET PER DEFINITIE GOED. Ik ben van oorsprong groenvoorziener. Op een gegeven moment ging ik me realiseren dat voor sommige tuinplanten meer bijen zijn doodgemaakt dan je met die plant nog kunt herstellen. Dat soort dingen moet je inzichtelijk maken. Als gezicht van de sector voel ik de verantwoordelijkheid om me daarvoor in te zetten. Ik vind het een enorme eer om dat te doen als ambassadeur van de Groene Cirkel Groene Gezonde stad. Ik hoop dat onze volgende stap is om het nog groter en professioneler aan te pakken. Dan denk ik dat we een kar gaan duwen die heel hard gaat rijden.”

 

“DE TOEKOMST IS MAAKBAAR. Dat drijft mij. We kunnen iets doen. Het is geen komeet die toch wel gaat inslaan. We kunnen de toekomst veranderen. En dat moet ook. Het gaat om de toekomst van onze kinderen. Ik wil niet die opa zijn die straks zegt: jammer dat het zo gegaan is, maar ik kon er niets aan doen. Dat kunnen we wél. We gaan het doen. Sterker nog: we doen het al.”

Lees ook het interview met mede-kwartiermakend ambassadeur Daphne Teeling van IVN Natuureducatie.