Doel
Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. En dat is zorgelijk, want zo'n 80 procent van onze eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving afhankelijk. In een steeds grotere regio rondom Leiden werkt Groene Cirkel Bijenlandschap sinds 2015 met heel veel partijen (wetenschap, overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, agrariërs en burgers) samen aan een bloemrijk netwerk van groenstroken, tuinen, terreinen, weilanden en akkerranden voor bestuivers. En dat helpt! Het aantal soorten bijen is in drie jaar al met 34% toegenomen. Een bijenlandschap is niet alleen goed voor de bijen, het zorgt ook voor bestuiving van onze voedselgewassen en voor een ecologische basiskwaliteit in een gebied. Door meer en diverse bloeiende planten vinden meer insecten voedsel. Deze insecten zijn op hun beurt weer voeding voor de vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven. Het landschap wordt hierdoor levendiger en kleurrijker. De bij geeft dus als het ware vleugels aan de biodiversiteit en aan de belevingswaarde voor bewoners en recreanten.
Gestart
april 2015
Partners

















































Thema's
SOCIAAL NETWERK
Enthousiaste partners met een gedeelde ambitie, het sociale netwerk, vormt de noodzakelijke motor van het bijenlandschap. Groene Cirkel Bijenlandschap voorziet dit sociale netwerk van de benodigde kennis over het ecologische netwerk. Daarnaast organiseert de cirkel regelmatig netwerkbijeenkomsten en aparte kennisbijeenkomsten voor groenbeheerders.
ECOLOGISCH NETWERK
De partners werken samen aan een ecologisch netwerk met voldoende bloemen van het vroege voorjaar tot het late najaar en voldoende nestgelegenheid. Dit netwerk bestaat uit Bed&Breakfast-gebieden (B&B). Dit zijn relatief grote gebieden waar bijen zowel kunnen nestelen als voedsel kunnen vinden. Daartussen ligt verbindend bloemrijk landschap met kleine bijvriendelijke bijtankstations.
BEWUSTWORDING EN HANDELINGSPERSPECTIEF
Hoe kunnen de partners bijdragen aan het bijenlandschap? Groene Cirkel Bijenlandschap zorgt voor kennis, monitoring en advies, organiseert netwerkbijeenkomsten, o.a. voor groenbeheerders, en gebruikt verschillende communicatiemiddelen zoals: campagnes, facebook, website, nieuwsbrief, flyers en folders om (potentiële) partners, zoals agrariërs of bedrijven (op bedrijventerreinen), hiervan bewust te maken.
KENNISONTWIKKELING, MONITORING EN EVALUATIE
EIS Kenniscentrum Insecten monitort in ca. 50 onderzoekslocaties de bijenstand. Daarnaast analyseert Wageningen Environmental Research de samenhang van het ecologisch netwerk. Door deze structurele monitoring kunnen we vaststellen of het de goede kant op gaat met het aantal soorten bijen en het bijenlandschap. Monitoring maakt het mogelijk tijdig bij te sturen in de verbetering van het ecologisch netwerk.