Hoofdinhoud

Water is onmisbaar voor bier. Als ingrediënt – bier bestaat voor circa 95 procent uit water – en als belangrijk productiemiddel in het brouwproces. Water is onder meer nodig voor het spoelen van de flessen en het koelen en het reinigen van de leidingen. Maar de beschikbaarheid van drinkwater staat de laatste jaren onder druk en daar is HEINEKEN zich zeer van bewust: in 2008 was gemiddeld vijf liter water nodig voor één liter bier, inmiddels is dat door slimme productieprocessen teruggebracht tot iets meer dan drie liter. Evenzeer kent de brouwerij het belang van de Kaderrichtlijn Water die de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater moet verbeteren. Maar om duurzame stappen te kunnen maken is gerichte kennis nodig. Dunea beschikt daarover en verkent met HEINEKEN de mogelijkheden. 

Samen aan tafel
Michel Helgers is als technisch accountmanager bij Dunea verantwoordelijk voor de grootzakelijke afnemers. ‘We bezoeken onze grootzakelijke klanten om waterscans uit te voeren. Zo’n scan geeft inzicht in het waterverbruik en het doel waarvoor drinkwater wordt gebruikt. De brouwerij wil bijvoorbeeld weten hoe het zit met het laagwaardig gebruik van drinkwater. Dan moet je denken aan water om de vloeren te wassen. Gelijktijdig met de waterscan zijn de gesprekken bij Groene Cirkels opgestart, waardoor we meteen aan tafel zaten met de provincie en het waterschap. Dat levert interessante gesprekken op waarin we samen nieuwe mogelijkheden verkennen. Denk aan het besparen door hergebruik van pasteurwater om de kratten schoon te maken. Of aan het hergebruiken van het effluent voor laagwaardige processen in samenwerking met het waterschap.’  

Innovaties verkennen
Een verkenning met mogelijk grote resultaten is die naar het gebruik van rivierwater. Michel legt uit: ‘Dunea gebruikt voor het maken van drinkwater voorgezuiverd rivierwater, dat via transportleidingen naar de duinen wordt getransporteerd. Daar wordt het verder gezuiverd tot drinkwater. Het idee is om te onderzoeken of dit voorgezuiverde rivierwater als halffabricaat direct naar HEINEKEN kan, waar het vervolgens in hun productieproces gezuiverd wordt voor het juiste brouwwater. Dat scheelt Dunea zes van de tien zuiveringsstappen en het bespaart drinkwater. Het is nuttig en inspirerend om dit soort mogelijkheden gezamenlijk te verkennen met de genoemde partners. Samen heb je een goed beeld van de infrastructuur. Kunnen wij bijvoorbeeld gebruikmaken van voorzieningen van het waterschap? En wat voor investeringen vraagt dat? Daarom is het goed dat de provincie en het waterschap aan tafel zitten en meedenken en dat is precies wat Groene Cirkels HEINEKEN ons brengt. Samen verkennen we mogelijke innovaties, stap voor stap en ieder vanuit het eigen belang én het gezamenlijk belang.’
 
Michel heeft tot slot nog wel een wens: ‘Vanuit de Nederlandse overheid ligt er een vraag aan de grootzakelijke markt, waaronder HEINEKEN, om in 2035 20 procent minder drinkwater te gebruiken ten opzichte van de periode 2016-2019. Dat kun je als afzonderlijke organisatie niet makkelijk voor elkaar krijgen. HEINEKEN werkt daar heel bewust aan. Wat mij betreft zou ik Groene Cirkels HEINEKEN uit willen breiden met andere grote watergebruikers. Bijvoorbeeld met de ziekenhuizen in de regio. Met elkaar kun je nog sneller stappen maken richting duurzame watersystemen.’
 

Dunea Zoetermeer