Nieuws

Netwerkbijeenkomst 2017

Gepubliceerd op
3 april 2017

Maandag 27 maart was de netwerkbijeenkomst van de Groene Cirkels. Tijdens deze bijeenkomst kwamen alle betrokkenen en geïnteresseerden samen bij een om ontwikkelingen, ideeën en ervaringen te delen.

Bij restaurant Roest in Benthuizen werd aandacht besteed aan lopende projecten van de Groene Cirkels. Duidelijk was dat er al veel bereikt is en nog vele projecten zullen volgen.

Nieuwe convenantpartners

Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland leidde de bijeenkomst in met het nieuws van twee nieuwe convenantpartners. Zowel Naturalis als het Hoogheemraadschap Rijnland maakten al langer deel uit van het netwerk Groene Cirkels, maar zijn nu ook officieel convenantpartners geworden. “De missie van Naturalis sluit goed aan bij de missie van de Groene Cirkels. Samen de natuur ontdekken voor de toekomst”, aldus Koos Biesmeijer van Naturalis. Jeroen Haan van Hoogheemraadschap Rijnland gaf aan dat Groene Cirkels in zijn ogen een goed voorbeeld is van overheid, bedrijfsleven en wetenschap die samen optrekken in het omgaan met klimaatverandering.

DSC_1601.JPG

Succesvolle projecten

De belangrijkste ambities van Groene Cirkels zijn een klimaat neutrale HEINEKEN-brouwerij in een klimaatneutrale keten, een duurzame economie, een aangename leefomgeving en het ontwikkelen van kennis voor een klimaatneutrale maatschappij.

DSC_1562.JPG

Voorbeelden van projecten die voldoen aan deze ambities zijn onder andere het Moeras en de Natuur als Partner. In het geval van het moeras is de functie het uitgangspunt: het zuiveren van het afvalwater.

Het moeras heeft ook een ‘beleving’ als meerwaarde door de aanwezigheid van wandelpaden.

DSC_1693.JPG

Een andere manier waarbij natuur wordt ingezet voor zowel oplossing als inspiratie: de Natuur als Partner.

DSC_1705.JPG

Naast het succes van het Moeras en de Natuur als Partner is ook het Bijenlandschap zeer succesvol. Ondertussen zijn al tientallen zo niet honderden kilometers aangelegd aan bijenlandschap en wordt het projectteam van het bijenlandschap door steeds meer geïnspireerde partijen benaderd om mee te denken. Om zelf ook een bij-vriendelijke tuin aan te leggen, kijk dan voor meer informatie op groenecirkels.nl. Op 28 juni is de volgende bijeenkomst van het bijenlandschap.

Een van de andere vooruitstrevende voorbeelden van de Groene Cirkels is de Groene Corridor. Diederik Jan Antvelink van Nedcargo en Linneke van Heemskerck-Düker van de provincie Zuid-Holland deelden ontwikkelingen in dit traject. Het project omvat een groot aantal deelprojecten, waaronder bevat de bouw van nieuwe elektrische schepen die transport optimaliseren, de bouw van een nieuw distributiecentrum en het kijken hoe natuur kan bijdragen aan het vergroenen van de Gouwe. Al deze inspanningen hebben als doel een klimaatneutraal transport van de HEINEKEN brouwerij naar de Rotterdamse haven.

DSC_1719.JPG

Samenwerking

Bij de afsluiting van de bijeenkomst benadrukte Willem de Jonge, directeur van Heineken Nederland Supply en Vrumona, nogmaals dat de kracht van de Groene Cirkels zit in de samenwerking, die het mogelijk maakt over allerlei belemmeringen als regelgeving heen te komen. Daarnaast riep hij op om ook als burger voor duurzame alternatieven te kiezen. Bram de Vos, directeur van de Environmental Sciences Group van Wageningen University & Research sloot vervolgens af met de boodschap dat de Groene Cirkels een trend de goede kant inzetten en dat deze samenwerking misschien nog wel op veel grotere schaal, zoals Europa en zelfs wereldwijd, toegepast kan worden. Uiteraard volgde na het informatieve programma een borrel met een Heineken-pilsje.