Nieuws

Groene ambities en ondernemerschap komen samen

Gepubliceerd op
6 november 2017

Op 31 oktober kwamen 150 ondernemers bijeen in Zoeterwoude om te praten over samenwerking voor een circulaire economie. Het initiatief kwam van Heineken en VNO-NCW. Heineken wil met het initiatief Groene Cirkels vooroplopen in de transitie naar een duurzame economie en zoekt deelnemende ondernemers.

Heineken biedt met Groene Cirkels een platform, waar ondernemers, overheden en kennisinstellingen samenkomen om hun eigen duurzame doelstellingen te combineren met gemeenschappelijke vergroeningsambities.

Spetterende samenwerking

“Willen we echt iets veranderen, dan moeten we samenwerken,” stelt Jan Kempers, directeur Sustainable Development van Heineken Nederland. “De transitieopdracht ligt er voor ons allemaal. Om de samenwerking te structureren, hebben wij het model van Groene Cirkels ontwikkeld waar iedereen makkelijk toe kan treden en ook een stap kan zetten in de eigen ontwikkeling. Deze strategie, daar spettert de samenwerking vanaf.”

Han Weber, gedeputeerde van Zuid-Holland: “Eerst keken ondernemers naar de overheid en andersom om te zien wie het eerst in beweging ging komen. Nu zijn we echt partners. De initiatieven leveren heel veel op.”

Inspiratie uit de natuur

Koos Biesmeijer, werkzaam bij biodiversiteitcentrum Naturalis en hoogleraar in Leiden, prijst de samenwerking tussen mensen, maar ziet ook de noodzaak tot samenwerking met de natuur. “Natuur is een integraal onderdeel van onze economie en maatschappij en biedt talloze innovatieve oplossingen voor menselijke vraagstukken.”
Voorbeelden die tijdens de bijeenkomst aan bod kwamen van samenwerking en circulaire oplossingen waren: het vervangen van asfalt en klinkers voor groene bodembedekking op bedrijventerreinen, het gebruik van electrisch containervervoer en het aanleggen van beplanting die fijnstof en CO2 afvangt.

Verder ondernemen

Aan het einde van de middag lieten de aanwezige ondernemers massaal weten geïnteresseerd te zijn in verdere samenwerking. Kemkers benadrukt: “Deelname aan Groene Cirkels betekent een wereld van vrijwilligheid. Iedereen die participeert bepaalt zijn eigen agenda en kan zelf groeien. De enige voorwaarde is dat er overlap bestaat met de maatschappelijke uitdagingen waarvoor wij allen staan.”

Lees ook: Ondernemers vinden elkaar in Groene Cirkels

Beluister het fragment van BNR Nieuwsradio over de bijeenkomst.

Bekijk hieronder een korte video over de bijeenkomst:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan