Hoofd content

Groene Cirkel
De Tuin van Holland

Doel

De Groene Cirkel De Tuin van Holland droomt van een Nederlandse eetcultuur van wereldklasse. Die moet in 2030 realiteit zijn. De culinaire geschiedenis van De Tuin van Holland is dan vertaald in een toegankelijk topmenu voor iedereen, met innovatieve gerechten van koks en wetenschappers die gebruikmaken van hoogwaardige, lokale producten.

In 2030 daalt in Nederland - als eerste land van Europa - het aantal mensen met leefstijlziekten. De publieke gezondheid neemt toe. Door de extra inkomsten krijgt de duurzame, lokale land- en tuinbouw een boost. De biodiversiteit neemt weer toe en het groen is op weg naar herstel. De volgende generatie kinderen groeit weer op met vlinders en bijen in de tuin. Boeren floreren in toekomstbestendige bedrijven op gezonde grond. De gevarieerde gewassen geven kleur aan het landschap.

Nederland is koploper in voedselinnovatie en heeft de gezondste horeca van Europa. Gezond, lekker en duurzaam voedsel is voor iedereen toegankelijk. Dutch Cuisine is de nieuwe gastronomie geworden.

Gestart

september 2022

Partners

Logo Provincie Zuid-Holland
Logo Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Logo Grand Hotel Huis ter Duin
Logo HAS Green Academy
Logo Naturalis
Logo ROC van Amsterdam
Logo TU Delft
Logo BI-JOVIRA
Logo Dutch Cuisine
Logo Groene Hart streekproducten
Logo Hoeve Biesland
Logo Horeca Noordwijk
Logo Horesca Horecavo
Logo Hutten
Logo NoordWIJde
Logo SLOW Groene Hart
Logo Voedselfamilies

Thema's

IN DE KEUKEN

De Tuin van Holland heeft drie pijlers: smaak, gezondheid en duurzaamheid. Samen met partner Dutch Cuisine helpen we chefs op weg naar De Tuin van Holland gerechten op de menukaart. We geloven dat investeren in de ontwikkeling van onze gastronomie bijdraagt aan een hernieuwd bewustzijn over eten én een meerwaarde heeft voor toerisme en recreatie. Chefs, boeren en artsen ontwikkelen samen richtlijnen voor een smaakvolle, gezonde keuken, sterk verbonden met het land. We streven naar een groot aantal De Tuin van Holland restaurants, hotels, cateraars en werklocaties die samen de vraag naar hoogwaardige Nederlandse producten structureel vergroten. Zo bieden we steeds meer producenten de mogelijkheid om in te stappen in De Tuin van Holland, te verduurzamen en meer divers te gaan telen. Dit noemen we culinair gedreven voedselproductie. We dragen hiermee bij aan de fundamenten van ons landschap: gezonde bodem, schoon water en een florerende biodiversiteit.

 

OP HET LAND

We willen met De Tuin van Holland een beweging starten. Daarom helpen we pionierende producenten om te verbinden met vooruitstrevende chefs, om te laten zien dat een bruisend regionaal voedselsysteem wél mogelijk is. Daarnaast helpen we producten die nog aan het begin van de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering staan om te starten met dat proces.

 

ONDERWEG

We herdefiniëren de normen en waarden van het voedselsysteem aan het begin en einde van de keten. Dat vraagt ook iets nieuws van de logistiek. Hoe ziet agrologistiek eruit wanneer die waarde toevoegt aan De Tuin van Holland? Hoe garanderen we een eerlijke prijs voor iedereen die waarde toevoegt in de keten? Samen met inkopers en groothandelaren ontwerpen aanbestedingen en logistiek die de hele keten perspectief bieden in De Tuin van Holland.

 

OP KANTOOR

Ook met de papieren werkelijkheid van het voedselsysteem gaan we aan de slag. We werken toe naar een inkoop convenant De Tuin van Holland. Hiermee bouwen we aan een massa van aanbestedingen die het mogelijk maken voor boeren om in te stappen bij De Tuin van Holland.

 

Contact

Mart Nooijen

Procesmanager
M.Nooijen@pzh.nl